theater
levendig theater
Theater als een vorm van uitgespeelde poëzie. Theater als spiegel van de maatschappij. Theater als manier om het ondenkbare te beleven. Theater om een tentoonstelling te verlevendigen. Ik schrijf het. Naast mijn werk als scenarioschrijver en producent voor museale producties vormen theaterstukken vaak een welkome aanvulling op wat in uitstalkasten en op schilderijen wordt getoond. De dilemma’s tot leven laten komen. De geschiedenis in een nieuwe jas steken. In staat zijn je in te leven in historische figuren. Ik smul ervan. Ook daarvoor kun je me benaderen. Bekijk mijn contactgegevens onder de knop Contact.
Hieronder korte impressies van de stukken die ik schreef.
Toneel in de oorlog
(theaterwandeling - vijf eenakters - 2015)
Tijdens de wandeling maakt het publiek kennis met acteurs en actrices tijdens de Tweede Wereldoorlog en delen ze in hun angst, twijfel, verliefdheden en onzekerheid. Wat deed je als acteur of actrice? Wel of niet lid worden van de door de bezetter beheerste Kultuurkamer? Wat moest je doen met de zogenaamde Ariërverklaring? Hoe moest je omgaan met 'verboden liefdes'? Vragen en dilemma's die aan de orde komen in vijf korte eenakters.
De geest van Gispen
(theaterwandeling - vijf eenakters - 2017)
Drama, komedie, acts, visueel theater, poëzie en puur plezier in een stuk dat in vijf korte eenakters honderd jaar Nederlandse industriële geschiedenis in de schijnwerpers zet. Ging je tijdens de oorlogsjaren voor de bezetter produceren of niet? Hoeveel clubs waren er aan de fabriek verbonden in de jaren vijftig en zestig? Was Gispen inderdaad een bedrijf met een sociaal gezicht? Gispen was een van de eerste bedrijven met een OR, maar tevens was de stakingsbereidheid er in de jaren zeventig en tachtig heel groot. En waar gaat het heen nu steeds meer robots de productie overnemen?
Elisabeths nachtmerrie
(monoloog - 2017)
Elisabeth heeft last van bijtende twijfel. Tekent ze het executiebevel voor de ketter Koen Jansz. wel of niet? In een doorwaakte nacht worstelt ze met haar rollen als bestuurster, geliefde, medemens en verdedigster van haar godsdienst.
MuseumStuk
(theaterwandeling - vijf eenakters - 2018)
Waarom komen bepaalde objecten in een museum terecht en welk verhaal vertellen ze?
Verhalen over graven en wezen, over religieuze twisten en oorlog, over machtspolitiek en het persoonlijke in de geschiedenis. Per slot van rekening kun je je bij al dat fraais in een museum weleens afvragen: 'Wat heeft dat met mij te maken?'